"Author's fic wonderland. Read at your own risk."

02 January 2014

Manusia dan masalahnya

Bismillah ~ Assalamualaikum.

Yaaa aku update lagi.
Takpe, hope the new spirit lasts long.
Hehe.

The new update is about Problems.
Human and their problems.
Haha aku translate kan je tajuk post kat atas--
kepada sesiapa yang tak faham dalam bahasa melayu.
Hehe.

Setiap orang ada masalah. Betul ?
Setiap masalah ada penyelesaiannya. Betul ?
Tapi tak setiap orang dapat menyelesaikan masalahnya.
Betul ?

Ye, bukan semua yang gheti nak selesaikan masalah dengan baik.
Masalah setiap hari akan timbul.
Luar daripada jangkaan kita.
Masalah kecil, masalah besar. Tetap MASALAH.
Kalau tak handle dengan betul, masalah akan jadi teruk.

Kucing mati depan rumah  -- Masalah.
Terpijak tahi -- Masalah.
Buku hilang -- Masalah.
Duit tak cukup -- Masalah.
Blur sentiasa -- Masalah.
Tak reti senyum kat orang -- Masalah.
Barang naik -- Masalah.

Masalah, masalah, dan masalah.
Mungkin nampak remeh, tapi kalau dibiarkan boleh jadi besar.
Masalah takkan hilang daripada hidup kita.
Sebab Allah turunkan ujian kepada kita--
untuk buat kita lebih kuat, lebih matang, lebih penyabar.


Solve wisely. Dont do anything stupid.


So, bila ada masalah-- kita chill, but not taking lightly about it.
Tak juga terlalu serius about it.
Relaks, tenang, fikirkan jalan penyelesaian.
Thats how we deal with problems.

Masalah kecil boleh jadi besar, kalau kita tak reti handle masalah.
Dan--
Masalah besar boleh jadi kecil, kalau kita reti handle masalah.


So siapa yang relaks bila hadapi masalah, saya tabik pada mereka.
Sebab Im also the one yang gelabah bila hadapi masalah.
Haha.
Now, new year, new spirit, new challenges.
Hope we face it through wisely. *emoticon smiley* Hiks.
Happy new year fellas!


so. try solve this problem :p


12 comments :

Elvy Nellysha said...

kita memang takkan lari dari masalah ~

>.<

Jay Ar said...

Sekarang sdg hadapi masalah besar: berokband bergerak sangat slow macam ciput vavi.....hehehe

aisya said...

yg penting jgn lari dari masalah. tarik nafas dalam2 dan cuba selesaikan dengan tenang.

Nick Nashram said...

selagi kita hidup selagi tu ade masalah..hehe

Atiqah Wadiah said...

every prob got their own solutions..agak2 blur xreti nk solve,jgn lupa kpd pencipta kita..minta petunjuk drpdNYA :)

Nasuha said...

Assalamualaikum. Manusia dan masalah memang tak dpt d pisahkn...

hazwan hairy said...

manusia xkn lari dri masalah cuma cara nk hndle ja berbeza..ehhe

S. Faezah said...

masalh mmg xdpt dipisahkan dari kehidupan..lumrah semua tu..yg penting kita jgn down sbb masalah :)

boni kacak said...

paling penting, jangan lari daripada masalah... :)

Ezwan Amrin said...

kembali kepadaNya bila ada masalah...insyaAllah :)

puan.mila said...

Manusia dn masalah mmg sebati..yg pnting ingat Dia.. :-)

http://www.ibuzara-corner.blogspot.com/

Anonymous said...

Problems and solutions comes from allah...
Seek help from Allah not from makhluk...