"Author's fic wonderland. Read at your own risk."

04 January 2012

Tutorial : Cara membuat printscreen

Assalamualaikum evelibadi :)
Hari ini aku nak buat tuto. *hah*
Yaaa harini I demam sikit,
so takyah tanya lebih lebih okeyh grrr -,-

SO, I nak buat tutorial pasal printscreen :)
hey khas buat saudari nur ika okay :)
Hari tu, saudari nur ika ada tanya kat aku
cane nak buat gambar printscreen neh.

So, tanpa membuang mana-mana waktu lagi, -.-
kita teruskan agenda utama kita, Lets move on bebeh :D

Sebenarnya, nak buat printscreean ni senang jo heheh =)
Tanpa perlu mendownload apa-apa software,
kecuali software paint,
korang dah boleh buat printscreen ni heee.
excited lettew kah kah x) Oke oke..

Step 1
Firstly, korang kena pilih mana gambar yang korang nak cetak,
Contohnya macam aku nak pilih gambar di bawah ni,


apejadahnye aku printscreen gambar ni argghhh!!!

 Step 2
Then, bila dah pilih gambar,
-cari button Print Screen dekat keyboard masing-masing,
-dan korang hanya perlu tekan button PrtSc SysRq tu, 
(selalunya belah kanan keyboard) tekan berapa kali pown boleh ^^
InsyaAllah ada punya, kalau takde, keyboard korang lah biol tuh,
kah kah kah -,-

Step 3
korang perlu buka software paint,
ini pun aku rase semua laptop ade,
even komputer bapak gile lama yang aku dah tinggal kan pun ada,
takkan komputer canggih cam korang punya takde? ye dakk.

Step 4
So, bila dah bukak Paint,
Pergi edit > paste.
Haa gambar yg korang printscreen tadi dah adekan?
Kalau takde ulang balik step pertama, slow slow takpe ^^

Step 5
Kalau korang nak edit ke, nak crop ke apa ke,
korang pandai-pandailaa tekan gambar2 belah kiri tu,
Adjust adjust okay?

Pastu nak save, pergi File > Save as

Dah siap :) senang tak? 

ps : sorry kalau tak paham, fes time buat soli maa kalau tak paham T^T
gua baru mencoba nak buat tuto, nak share ape yang aku tau, kalau tak paham tanya eh :) kang tak share, orang kata aku kedekut taik idung masin, *ceh mane deorang tau eh, musykil aku -,-"*

ps : arghhh siyes gua masih tak pecaya gua buat tuto hari ni, arghhh *berlalu pergi* T_T


10 comments :

saya dewi said...

haha. nice tuto mehhh. kepidap.

eh betul la tahi idung masin. pernah try kotttt. LALALA XD

nur ika said...

waa..emilyaa..bru tahu nk buat cm2..tq..ajarkan..terharu den..nk try da ni..^.^

nur ika said...

na komen lg..haha!da jd buat..^.^

Lady Emilya said...

@dewi, muahaha masin? kepidap2 haha XD

@nur ika : alhamdulillah, nasib awk paham, takut jugak tak jadi ngee :D sama sama, no hal lah =)

e-lyana said...

demam2 pown sempat bt tutorial??
isk2, take a good care sis :D

soooooour said...

semoga bermanfaat...oyeah!

LULU' LIYANA said...

laa ... paste kat paint ker..
ak ingt kene paste kt microsoft office word.. patut ler x penah menjadik ! tingkiyu !!

Lady Emilya said...

@e-lyana : eheh demam kura je tuh kah kah xD

@sooour : thankss loh! :)

@liyana : huhu teruskan usaha,
welcome2, no hal men! xD

Zul Fattah said...

ok la tu.. first time.. hehe.. aku paham

Lady Emilya said...

@zul : har har har, anda sgt memahami aww terima kasih! haha xD