"Author's fic wonderland. Read at your own risk."

21 December 2011

Kemahuan Vs Keperluan

Assalamualaikum kawan kawan  :)
(EHH gedik pulak aku rasa =,=)
Haa hari ni, semangat ber-blogging, ohyaa!
oh tajuk entry kali ni, Kemahuan Vs Keperluan,

Apa itu kemahuan?
Apa itu keperluan?
Yang pasti maksud kedua-duanya adalah
jauh panggang dari barbeque,
jauh johor dari terengganu,
dan jauh katak dari berudu x)

Ye, aku akui, aku selalu ada masalah dengan
dua benda ni -,- kenapa ya?
Selalunya, masalah ini berlaku terutamanya time shopping.
Oh yaa, time shopping memang best hewhewhew ;D
 Becos perempuan kan ada 9nafsu dan 1akal.^^
Tapi aku bukan nak cakap pasal shopping sekarang ni.

However, aku selalu mengutamakan kemahuan berbanding keperluan.
 Yee, ini memang tabiat aku yang buruk haahhh =,=
Contohnya, bila aku nak beli sesuatu barang,
then aku terjumpa sesuatu yang menarik perhatian,
terus aku beli dan membuatkan aku over bajet T^T

Ini sememangnya tabiat buruk,
yang tak elok, tak elok dan tak eloklah (Y)
Tujuan beli buku sekolah, ngada beli novel siti rosmizah,
Tujuan beli biskut meri, ngada beli coklat cadbury,
Tujuan beli pin baju, ngada beli baju baru.

See? Aku memang ikut kata hati, ishhh!
Kadang-kadang lagi teruk, aku beli barang yang tak penting pun,
Sebab aku lihat benda tu cantik/comel sangat!
Padahal tak perlu pun, akhirnya benda tu terbiar pekasam
celah rak buku mana entah ==? kan membazir tu?

Tapi tapi, say Alhamdulillah! ;) Sekarang..
aku dah dapat elakkan amalan syaitan tu. ^^
Dah tak buat perkara lagha tu dah! haha ;D
Sekarang ni aku dah boleh tahan nafsu aku
daripada benda2 membazir, herher. hooray! x)

Kalau pegi shopping tukan,
nampak kasut bapak cantik depan mata,
nampak beg emak cantik depan mata, ^^Y
dah macam takde perasaan je dah sekarang ni.
Haa amacam kagum tak? At least...
aku berjaya menahan diri aku daripada membazir.
Aku ada keinginan nak beli, tapi aku tanya dulu diri aku,
kemahuan atau keperluan? kalau keperluan,
its okay but if it goes to kemahuan, then forget about it!

Sooo korang pun macam aku ke? ^^"



10 comments :

Kotak Mancis said...

bagus la tu.. membazir tu xelok... simpan duit tu buat blanja masa depan...

Ladylike said...

@kotak mancis : betul tuu
geee thanks! ;)

k e y r i said...

tahniah! anda berjaya melawan nafsu anda. even saye pon masih xreti nak lawan lagi =.=

Ladylike said...

@keyri : haa ye ke? takpe! usaha tangga kejayaan!
hahaha, thanks! x)

Nelly The Strange said...

dah macam belajar perdagangan balik . hehe

btw , ini untuk ingatkan semula kt nelly keperluan dan kemahuan ..
:)

Lady Emilya said...

@nelly : huhu perdagangan eh?
ohh kita tak amik perdagangan,
tu pasalnya fail bab ni dulu,
tp skrg dah okey! hehe x)

ICAH BANJARMASIN said...

Nice article..I like it..keep in touch.

Lady Emilya said...

@icah banjarmasin : thanks okey
keep in touch :)

naiemah_ramli said...

sy minat dgn nazmi,
alamak,salah komen..
btol tu..kita slalu dahulukan kemahun dr kperluan,
tp,naiemah ssh nk buang satu sikap ni,naiemah suka bli baju..heee.. :)mmng pantg nmpk baju tshirt comey..trus sambar petir ha :)

Lady Emilya said...

eyy nazmi faiz comell,
tp kita minat BB lagi ahaks! ;P
yaa, dulu saya suka shopping baju dan kasut especially, pehh dua2 ni kegilaan! HAHA ;D